Brabants Nieuwsblad dinsdag 19 januari 1965

Revolutionaire omwenteling in bouw carnavalswagens

HARSSCHUIM EN KUNSTHARS
"Het is net boetseren in sneeuw" zei Louis Weijts, die hier de laatste hand aan een Carnavalshand legt.

(Van onze verslaggever)
BERGEN OP ZOOM - Door een revolutionaire ontwikkeling in de toepassing van kunststoffen, die op verzoek van de Bergse Stichting Vastenavond door de Zuid Nederlandse Kunststtoffenindustrie van de heer C. Bruys is uitgewerkt, kan er een grote ommekeer komen in de bouw van carnavalsfiguren. Het eerste resultaat hiervan zal te zien zijn in de Bergse Prinsenwagen, die eind februari weer een hoogtepunt van de vastenavondstoet zal zijn.
In de carnavalsstoeten van de afgelopen twintig jaar hebben de kunstprodukten van honderden Bergse bouwers en plakkers de artistieke kwaliteit steeds verder opgevoerd De constructies werden groter, mooier en gedurfder, maar de technische moeilijkheden namen in gelijke mate toe. Voor het maken van de figuren die op wagens of gedragen worden meegevoerd, moest men steeds van hetzelfde principe uitgaan. De modellen werden in klei geboetseerd en hierop werden de figuren in papier geplakt. Beide onderdelen van het werkproces hebben grote bezwaren. Er moet vaak met tonnen klei worden gewerkt, die in de slecht te verwarmen ruimten, vooral bij felle vorst, bijna niet te verwerken is. Eenzelfde bezwaar geldt ook voor het plakken. Naargelang van het model bestaat een figuur uit 6 tot 12 lagen papier, die over elkaar geplakt worden. Het afgeplakte model kan pas van de vorm genomen worden als het volkomen droog is.Aan het afplakken alleen wordt soms 8 tot 10 avonden gewerkt.

Plakken…

Geen wonder dus dat de Stichting Vastenavond geïnteresseerd is bij nieuwe methoden. Er werd contact opgenomen met de heer C. Bruys, die ten behoeve van zijn jachtwerf voor de bouw van polyesterboten een eigen kunststoffenbedrijf heeft. Hij begon met proeven, die er al spoedig toe leidden dat op een traditioneel kleimodel met een samenstelling van kunsthars en glasvezel een afdruk kon worden gemaakt, waarmee in één keer het gehele plakken werd vervangen.
Na dit eerste succes werd verder geëxperimenteerd. Hij ontwikkelde een harsschuim met voldoende stevigheid om er mee te kunnen modelleren. De ontwerper van de Stichting Vastenavond, Louis Weijts, was enthousiast toen hij het resultaat zag. Het materiaal is in staat om de klei te vervangen, maar het opent bovendien geheel nieuwe perspectieven, niet alleen voor de figurenbouw voor het Bergse carnaval, maar zelfs voor artistieke vormgeving in het reclamevak. De heer Bruys is voornemens, samen met Louis Weijts, aan zijn bedrijf een commerciële afdeling te verbinden, waarin de zakelijke achtergrond van het nieuwe procédé kan worden uitgewerkt.
Het werken met harsschuim is nog in het experimentele stadium, maar het is duidelijk dat de mogelijkheden enorm groot zijn. Voor het maken van een gestyleerde hand werd de vloeistof, waaruit zich het schuim ontwikkelt, in grove vorm op een tafel gespoten. Kort daarop was het voldoende stijf om recht overeind gezet te worden, waarna er op dezelfde wijze in kon worden gemodelleerd als men dit in het snijden in sneeuw doet. Er wordt nu gewerkt aan een methode om de vloeistof uit een spuit te laten komen en dan de gewenste figuur ineens te modelleren. Het harsschuim dient, als de figuur geheel is afgewerkt, tot kern en wordt bedekt met een dun laagje kunsthars, dat op de gebruikelijke wijze kan worden beschilderd.

Ongekend

"De artistieke mogelijkheden van deze nieuwe methode zijn ongekend", aldus de heer Weijts. "Twintig jaar hebben we gezocht naar een manier om van de klei af te komen en ik had het echt al opgegeven, dat er ooit iets op zou worden gevonden". In de afgelopen jaren heeft hij herhaaldelijk belangrijke orders voor reclamewagens van zeer grote bedrijven in ons land moeten laten gaan, omdat er geen mogelijkheid was de wagens volgens de traditionele manier te bouwen. Hij is er, met de heer Bruys, van overtuigd dat deze nieuwe ontwikkeling van de kunststoffen het begin kan zijn van een industrie die op prachtige wijze aansluit bij de traditie van Bergen op Zoom.